Vađenje krvi djeci

Uzimanje krvi kao uzorka za laboratorijske pretrage, u običnom govoru vađenje krvi, ne mora nužno biti nelagodno.

Činjenica jeste da gotovo da nema osobe koja ne osjeća nelagodu prilikom dolaska u laboratorij, samo što je kod djece ta nelagoda otvorena i iskrena i vrlo često prenaglašena. Osnovni razlog ove nelagode je nepripremljenost djece za događaj koji slijedi – vađenje krvi.

Sa djetetom bi trebalo malo razgovarati o vađenju krvi prije samog dolaska u laboratoriju, pokušati ga pripremiti, reći da je to za njegovo dobro i da ćemu biti bolje.

Objasnite svrhu posjete laboratoriji (ako je bolesno da mu bude bolje a ako je bilo bolesno da se provjeri da li je ozdravilo);
– smireno i iskreno probajte objasniti šta je to vađenje krvi, nemojte lagati da ne boli (gubite povjerenje za buduće preglede) ali kažite da ne boli puno i neće dugo trajati;
– kažite da je normalno da se malo boji;
– riješite ga osjećaja krivice, nije ono krivo što je bolesno ali će nalazi pokazati kako da najbrže ozdravi, objasnite da to nije kazna da to rade i druga djeca kada su bolesna, navedite eventualno primjer iz porodice kada je neko od djece vadio krv;
– prilikom samog vađenja krvi treba mu zaokupiti pažnju nečim drugim (ponijeti igračku ili pustiti muziku na mobitelu i sl.);
– pohvalite dijete da je dobro i hrabro, nemojte da osjeti strah i paniku u vašem ponašanju ili glasu;
– prilagodite priču djetetovom uzrastu  i obećajte nagradu ili neku neku aktivnost nakon vađenja krvi.

Mi u Laboratoriji SiNLAB se trudimo da vađenje krvi ne bude trauma za malu, veću i onu najveću djecu – naše odrasle.
Jako puno analiza za djecu radimo vađenjem kapilarne krvi tj. krvi iz prsta, to kod većine djece prođe sa puno manje negodovanja, generalno je manje bolno i manje traumatično i za dijete i za roditelja.

U SiNLAB-u se radi sa najboljim što svjetsko tržište može ponuditi, samim tim je  i materijal za uzimanje uzoraka od vodećih kompanija u svijetu: od kompanija Becton Dickinson BD i Greiner bio one.

Kod povišene temperature ili sumnje na infekciju, najkorisnije je napraviti kompletnu krvnu sliku (KKS), diferencijalnu krvnu sliku (DKS) te odrediti CRP – ove analize dat će nam uvid u stanje pacijenta. Za ove analize nije važno vrijeme dolaska, za vađenje krvi možete doći i u popodnevnim satima. Ove pretrage radimo iz prsta te nalazi budu gotovi za 10-ak minuta, vrlo često nije potrebno ponovo voditi dijete ljekaru već mu samo pročitati nalaz, na osnovu kojeg će ljekar donijeti odluku o daljnjem tremanu liječenja.

Vase rezultate proslijeđujemo putem: e-mail-a, fax-a, vibera, kako se dogovorimo, s tim da ih uvijek možete dobiti u printanoj verziji bez obzira koliko vremena prođe od samog vađenja krvi.
Posjetite nas i dočekati će vas stručno i ljubazno osoblje sa posebnim iznenađenjima za djecu…
Za sve informacije obratite nam se na tel/fax: